Relationele, ethisch verantwoorde co-productie in GGZ-onderzoek: epistemisch onrecht en de noodzaak van een ethiek van de zorg

Co-productie en participatie van cliënten worden steeds meer aangemoedigd in onderzoek in de GGZ. Machtshiërarchieën in kennis kunnen echter van invloed zijn op de co-productie van kennis door belanghebbenden. Daarom is het doel van dit artikel om ons begrip te verdiepen van de relationele dynamiek die op het spel staat in co-onderzoekteams en grotere groepen belanghebbenden die betrokken zijn bij onderzoek. We reflecteren op een proces van co-productie in de psychiatrische crisiszorg  en tonen de ethische verantwoordelijkheden van onderzoekers in het omgaan met de machtsdynamiek. Een gezamenlijke reflectie op het co-productieproces laat zien dat de stemmen van cliënten, die deelnamen als co-onderzoekers, tot zwijgen werden gebracht, waardoor epistemische onrechtvaardigheid werd versterkt. De ethiek van de zorg bood een leidraad voor ethische reflectie en manieren om de relationele dynamiek te beheersen. In plaats van 'vechten en vluchten' was de optie 'steunen en bevrienden' vruchtbaar voor relationeel ethisch verantwoorde co-productie, wat leidde tot teams en belanghebbenden die gezamenlijk reflecteerden op kenniscoproductie. Relationeel reflexief werk brengt mensen samen voor solidariteit, steun en advies.

Lees meer in het Engelstalige artikel.  

Referentie: Groot, B., Haveman, A., & Abma, T. (2022). Relational, ethically sound co-production in mental health care research: epistemic injustice and the need for an ethics of care. Critical Public Health, 32(2), 230-240.