Een landelijke participatieve studie naar de waarde van actieve kunstparticipatie voor de gezondheid en het welzijn van ouderen 

Onderzoek wijst uit dat actieve kunstbeoefening de gezondheid en het ervaren welzijn van ouderen kan verbeteren, maar het wetenschappelijke bewijs is nog steeds gefragmenteerd. Er is een onderzoeksleemte in het begrijpen van kunstbetrokkenheid gebaseerd op een multidimensionale conceptualisering van de waarde van gezondheid en welzijn vanuit het perspectief van oudere deelnemers. Dit landelijke onderzoek richtte zich op het verkennen van de bredere waarde van kunstbetrokkenheid op de ervaren gezondheid en het welzijn van ouderen in 18 participatieve kunstprojecten (dans, muziek, zang, theater, beeldende kunst, video en gesproken woord) voor thuiswonende ouderen en ouderen die in een zorginstelling wonen. In dit onderzoek volgden we een participatief design met narratief en arts-based onderzoek. We verzamelden micro-narratieven van ouderen en hun (in)formele verzorgers (n = 470). De bevindingen tonen aan dat kunstzinnige betrokkenheid volgens de deelnemers resulteerde in (1) positieve gevoelens, (2) persoonlijke en artistieke groei, en (3) meer betekenisvolle sociale interacties. Deze studie concludeert dat op kunst gebaseerde praktijken het ervaren welzijn van ouderen bevorderen en de kwaliteit van leven van ouderen verhogen. Deze studie benadrukt de intrinsieke waarde van kunstbetrokkenheid en heeft implicaties voor onderzoek en evaluatie van kunstparticipatie.

Link naar de Engelstalige publicatie. 

Referentie: Groot, B., de Kock, L., Liu, Y., Dedding, C., Schrijver, J., Teunissen, T., ... & Abma, T. (2021). The value of active arts engagement on health and well-being of older adults: A nation-wide participatory study. International journal of environmental research and public health, 18(15), 8222.