Zingen voor welzijn: onderzoek naar de ervaringen van ondersteunende zangers in een dementie-inclusief koor

Inleiding. Dementie is een belangrijke oorzaak van invaliditeit onder ouderen en treft ongeveer 280.000 mensen in Nederland. Niet-farmacologische interventies, zoals kunstparticipatie, bieden veelbelovende voordelen. Deze kwalitatieve studie onderzoekt de ervaringen van vrijwilligers, steunzangers genoemd, in een dementiekoor door in te gaan op de onderzoeksvraag: "Wat zijn de ervaringen van ondersteuningszangers (voor iemand met dementie) door deel te nemen aan een dementie-inclusief koor."

Methoden Er werd een kwalitatief onderzoeksdesign gebruikt om de doorleefde ervaringen van de ondersteuningszangers te onderzoeken door deel te nemen aan een dementie-inclusief koor. Met behulp van een fenomenologische benadering werden semigestructureerde interviews afgenomen met twaalf respondenten, waaronder negen vrouwelijke en drie mannelijke ondersteuners (mantelzorgers of vrijwilligers) met een gemiddelde leeftijd van 55-60 jaar. De data werden geanalyseerd met behulp van reflexieve thematische analyse.

Resultaten In de kwalitatieve interviews werden drie hoofdthema's geïdentificeerd: uiteenlopende motivaties voor deelname, inzichten in koordeelname en de positieve impact van zingen in het koor. De meeste respondenten hadden ervaring met koorzang en sloten zich aan bij het koor vanwege een passie voor zingen of om dierbaren te steunen. Velen vonden koorparticipatie plezierig en bevredigend, en bevorderden een sterk gemeenschapsgevoel. Zingen hielp de respondenten ook om een band op te bouwen met de koorleden met dementie, wat het gevoel van een gemeenschap versterkte en waardoor hun emotioneel welzijn verbeterde en ze een andere kijk kregen op de mogelijkheden van mensen met dementie.

Conclusie Het onderzoek benadrukte de positieve impact en het gevoel van erbij horen dat werd ervaren door ondersteunende zangers in een dementie-inclusief koor. Net als andere vrijwilligersactiviteiten zorgen deze koren voor plezier, verbondenheid en impact. Bovendien is de combinatie van 'zingen en zorgen' bijzonder motiverend en zorgt de flexibiliteit van projectkoren ervoor dat de kwaliteit van het vrijwilligerswerk hoog blijft. Deze bevindingen benadrukken de waarde van inclusieve muzikale activiteiten voor het welzijn en de sociale inclusie van mensen met dementie en hun ondersteunende zangers/verzorgers.

Link naar de scriptie van Laura Nokkert.