Goede zorg bij crisis: het belang van contact

Goede zorg bij crisis is volgens cliënten en andere betrokkenen:

-… een zoektocht naar aansluiting. Cliënten hebben behoefte aan werkelijk contact, omstandigheden waar ze gezien worden als mens en vanuit wederzijdse dialoog gezocht kan worden naar goede zorg voor hun specifieke situatie. Niet alleen binnen één contact, maar door het gehele traject. Een omgeving waarin compassie en liefdevolle zorg zich kan ontwikkelen.

-… dat signalen in de aanloop naar de crisis worden opgepikt en serieus genomen. Een team vaste hulpverleners die betrokken zijn op het hele leven van de cliënt, mensen die het partnerschap tussen cliënt en sociaal netwerk invulling geven. Partnerschap is van belang voor het bereiken van signalen dat het misgaat en om in partnerschap risico’s te nemen. Dit kan voorkomen dat de spoedeisende psychiatrie vaker in actie moet komen, soms met zwaardere middelen dan nodig. Bekwaam ervaren personeel in de nacht en in het weekend is essentieel voor goede zorg en het nemen van risico's buiten kantooruren.

-… het bevorderen van zelfredzaamheid en eigen regie van cliënten zodat ze klaar gestoomd worden voor de verwachtingen die de zogeheten participatiemaatschappij van hen heeft. De nadruk op het normaliseren van gedrag bevordert dit niet.

Link naar de publicatie.

Referentie: Vink, M., Groot, B., Schout, G., Abma, T., & Huberts, M. (2017). Goede zorg bij crisis: het belang van contact. Centrum voor Cliëntervaringen: Amsterdam, The Netherlands.